hits

Hvitvinsdampede Blåskjell

  • Publisert: 29.06.2017, 15:40
  • Kategori: Fisk
  • Denne retten er superenkel og tar deg kun 10-15 minutter å lage. Funker også perfekt som forrett til enkelte retter!
    Oppskriften er til 4 personer.


    Ingredienser:

    2kg blåskjell
    2dl hvitvin (jeg bruker riesling)
    6 finhakket hvitløksfedd
    4 finhakket sjalottløk
    6ss olje (oliven?)
    2ss hakket persille
    1 sitron

    Fremgangsmåte:

    Skyll blåskjellene godt under kaldt vann. Finhakk hvitløk og sjalottløk og fres det sammen med olje i en stor gryte. Ha oppi blåskjell, deretter hvitvin og bland godt. Skjær 1 sitron i to eller flere skiver og legg dem oppi gryten. Bland om du vil, men det er ikke nødvendig. 
    Legg lokk på og la det dampe i ca 10-15 minutter til skjellene har åpnet seg. Fjern sitronene. 
    Server med hakket persille på toppen og gjerne ferske sitronskiver for ekstra smak!






     

  • Publisert: 29.06.2017, 15:40
  • Kategori: Fisk
  • 0 kommentarer
  • Asiatisk kyllingklubber med honning

  • Publisert: 29.06.2017, 15:08
  • Kategori: Kylling
  • Denne marinaden passer til både kyllingvinger, kyllingklubber etc. Til og med svinekjøtt på spyd! Den er godt egnet for både middagsretter, tapas eller rett og slett til sofakosen en lørdags kveld! 

    Oppskriften er til 4 personer.

    Ingredienser:

    1,5kg kyllingklubber
    1dl soyasaus
    1dl hoisinsaus
    0,5dl flytende honning
    4 finhakket hvitløksfedd
    2ss revet ingefær
    sesamfrø eller valmuefrø
    (I denne oppskriften har jeg brukt valmuefrø)

    TIPS. Om du kun har fast honning hjemme, kan du likevel lage denne retten. Legg litt av honningen i en skål og kjør den på noen sekunder i microen til den har fått en passe flytende konsistens. IKKE vannflytende. 

    Fremgangsmåte:

    Bland sammen soyasaus, hoisinsaus, honning, finhakket hvitløk og revet ingefær i en brødpose. Ha oppi kyllingklubbene, knyt posen og rist/vend på posen så marinaden får blandet seg godt med kyllingene og dekket alle. La kyllingen ligge i marinaden i minst 1 time, helst over natten for at smaken skal sette seg skikkelig.

    Legg folie eller bakepapir på et dypt stekebrett og hell ut de marinerte kyllingklubbene sammen med marinadesaften fra posen. Stek i midten i forvarmet ovn på 200grader i ca 30 minutter. Snu klubbene underveis så alle blir jevnt stekt.
    Du kan strø over med sesamfrø eller valmuefrø rett etter du har tatt kyllingklubbene ut av ovnen og de fortsatt ligger på stekebrettet. Server gjerne med ris!




     

  • Publisert: 29.06.2017, 15:08
  • Kategori: Kylling
  • 0 kommentarer
  • Saltbakte poteter

  • Publisert: 29.06.2017, 03:01
  • Kategori: Tilbehør
  • Ps. Det er best å bruke små poteter. I denne oppskriften bruker jeg små amadine-poteter. Disse kan serveres både til gode kjøttmiddager, grillmat eller som tapas!

    Oppskriften er beregnet til 2 personer.

    Ingredienser:

    300g små poteter
    75g grov havsalt (Maldon)
    1/2ts timian
    5 hvitløksfedd
    Olivenolje

    Fremgangsmåte: 

    Sett ovnen på 200grader.
    Vask potetene godt og legg dem over i en ildfast form. Velg helst ut like store poteter. Finhakk hvitløksfedd. Hell forsiktig med olje over potene så det dekker toppen på alle. Strø så over med havsalt på alle. Strø over med timian. Bak i midten av ovnen på 200g i ca 30-45 minutter. Rør i potetene 1-2 ganger underveis. Skjær over en med en kniv om du vil sjekke om de er ferdig, møre og fine. Server!




     

  • Publisert: 29.06.2017, 03:01
  • Kategori: Tilbehør
  • 0 kommentarer
  • Baconsurret Ytrefilet med saltbakte poteter

  • Publisert: 29.06.2017, 02:47
  • Kategori: Indre/Ytrefilet
  • Denne retten kan serveres med mye, men jeg serverer som oftest med saltbakte poteter, stekt sjampignon med sjalottløk i margarin og jegersaus med stekesky, oppkuttet kantarell og sjampignon. Også godt med tyttebærsyltetøy som tillegg. Oppskrift på saltbakte poteter finner du HER!

    Ingredienser, Ytrefilet:

    1pk ytrefilet (med eller u/krydret)
    Selvvalgt krydder 
    Olje
    10-14 tynne baconskiver
    1/2 boks pesto 
    tannpirkere

    Fremgangsmåte:

    Jeg pleier som oftest å marinere eller krydre kjøttet natten før så det får trekt skikkelig inn i kjøttet til dagen etter. Det jeg har brukt av krydder til bildene under er bl.a aromat, hvitløk, timian, maldon havsalt, cayennepepper, chilli explosion og olivenolje.

    Skjær fileten i to eller tre like store deler. Skjær igjen på midten, men kun til fileten er dobbel så stor og dobbel så tynn. Trykk filetene til litt flatere skiver med håndflaten og smør over hele med pesto. Rull filetene sammen som en rullekake. Plasser baconskiver på langs under hverandre på et skjærebrett så det vil dette en hel ferdigrullet filet. Legg fileten på baconet og rull baconet rundt som en rullekake igjen. Feste baconet til kjøttet med tannpirkere på langs. Gjør dette med alle filetene. 

    Ha en liten klatt smør på en stekepannen. Stek filetene på høy varme i ca 1-2 min på hver siden til baconet har fått en svak gyllen farge. Ha dem over i en ildfast form og sett dem i midten på en forvarmet ovn på 180grader i ca 30 minutter. La det stå i ca 10 minutter før du skjærer dem i tykke skiver og serverer. 




     

  • Publisert: 29.06.2017, 02:47
  • Kategori: Indre/Ytrefilet
  • 0 kommentarer
  • Kokostopper

  • Publisert: 29.06.2017, 02:20
  • Kategori: Kake
  • Disse kokostoppene er nesten helt lik de man får kjøpt på butikken, bare mye mye bedre fordi det er hjemmelaget! Og alle vet at hjemmelaget er ALLTID best!

    Ingredienser: 

    50g smør
    2 egg
    1dl sukker
    200g kokos

    Fremgangsmåte:

    Smelt smøret i en kjele og la det avkjøle. 
    Pisk sammen egg og sukker, men ikke til eggedosis. Ha oppi det avkjølte smøret og kokosen. Rør godt sammen og la det stå og svelle i ca 15 minutter. 
    Du kan enten bruke en spiseskje og lage passe store topper og legge det på et stekebrett med bakepapir, eller du kan gjøre som jeg vanligvis gjør. Jeg kjøper små mini-muffinsformer og fyller disse istedet da det ser penere og søtere ut. Spesielt til spesielle anledninger som feks jul! 
    Stek i midten i forvarmet ovn på 175grader i ca 15 minutter. De er ferdig når tuppen er begynt å bli litt gyllen. La dem avkjøle helt ut på platen før du serverer eller putter dem i krukker.




     

  • Publisert: 29.06.2017, 02:20
  • Kategori: Kake
  • 0 kommentarer
  • Gigantiske Sjakkruter-kjeks

  • Publisert: 29.06.2017, 02:06
  • Kategori: Kjeks
  • Disse gigantiske og supergode kjeksene lagde jeg for første gang julen 2016, og tro meg de ble en like stor suksess både hos store og små!

    Ingredienser:

    250g hvetemel
    100g melis
    180g myk margarin
    2ts vaniljesukker
    1ss kakao

    Fremgangsmåte: 

    Bland samme hvetemel og melis. Smuldre i margarinet og kna alt sammen. Anbefaler å kna med hendene og ikke maskin, da deigen kan fort bli for tørr og begynne å smuldre så det blir vanskelig å få i kakao og vaniljesukker. 

    Fordel deigen i to nesten like store deler i to boller. Ha vaniljesukker i den ene bollen med mest og kakao i den andre. Kna alt sammen godt i begge boller. 
    Trill deigen ut i to lange stenger, en vanilje og en kakao. Kutt dem opp slik at det blir flere stenger og plasser dem ved siden av og oppå hverandre slik at det dannes et sjakkbrett når man ser på fra siden. Du kan også trille den lyse deigen i 5 kortere stenger og den mørke i 4 og begynne å sette det sammen så det får sjakkbrettet som på bildet under. Når du har plassert alle stenger på og oppå hverandre og fått trykket det sammen til en lang og fin rektangulær deig, kan du enten legge den som den er inn i kjøleskapet, eller gjøre som jeg vanligvis gjør for at det sitter bedre sammen. jeg pakker den rektangle deigen godt inn i plastfolie, trykker alle sider godt ned på benkeplaten for å forme den bedre, og setter den så inn i kjøleskapet. Den skal stå på kjøl i ca 30minutter. 

    Skjær deigen i ca 1/2 cm tykke skiver og legg på et stekebrett med bakepapir under. Stek midt i forvarmet ovn på 175grader i ca 20minutter. Avkjøl på rist.





     

  • Publisert: 29.06.2017, 02:06
  • Kategori: Kjeks
  • 0 kommentarer
  • Hjemmelaget Rabarbrasaft

  • Publisert: 29.06.2017, 01:36
  • Kategori: Drikke
  • I går var vi så heldig her i Bergen å få fult sol og sommervær. Enda mer heldig var vi hjemme hos meg hvor det vokser rabarbra i bakhagen som vi kan kutte og ta direkte med oss inn. Denne gangen ble det en supergod og kald rabarbrasaft på en solfylt dag! 

    Denne oppskriften gir ca 0,5L ublandet saft.

    Ingredienser:

    1kg rabarbra
    300g sukker
    1/4 sitron 
    3,5dl vann
    1 sileklede/vaskepose?

    Fremgangsmåte:

    Kok opp vannet i en stor gryte. Kok opp rabarbraene i passelige store biter og ha det i det kokende vannet. La det koke i ca 10-15minutter til rabarbraene er blitt myke og oppløst i tynne tråder. Rør litt og legg gryten til side. 
    Legg silekleden/vaskeposen oppi en mindre gryte og brett åpningen rundt kanten på gryten. Sil all rabarbraen og saften fra den andre gryten over den lille gryten. Vær obs på at dette er varmt. Om du har problemer med å få silt og klemt ut all saften fra silkekledet/vaskeposen, kan du bruke en potetmoser og mose på silkekledet/vaskeposen så all saften får rent ut. 

    Nå har du den fine rødrosa ferdigsilte saften i den lille gryten. Sett den på platen og kok opp mens du heller oppi sukkeret og rører. Skvis sitron oppi. Rør til all sukkeret er smeltet og saften er tyknet litt. Bruk baken på en spiseskje eller en slikkepott til å fjerne skumm fra toppen underveis. 
    La saften stå og kjøle ned og hell det så på flaske! Jeg brukte en 0,5L glassflaske som er kjøpt på Europris! 






     

  • Publisert: 29.06.2017, 01:36
  • Kategori: Drikke
  • 0 kommentarer
  • Aioli

  • Publisert: 29.06.2017, 01:09
  • Kategori: Tilbehør
  • Denne aiolien faller i smak hos de fleste. Jeg pleier som oftest å lage en god del og ha det i en krukke i kjøleskapet til brødskiven. Jeg pleier også å bruke den som dipp til f.eks pasta og stekt kyllingfilet med brokkoli, topping på pizza eller annet. 

    Ingredienser:

    1 pakke/pose ekte majones
    1 boks rømme
    8-10 hvitløksfedd
    1 eggeplomme
    litt salt og pepper

    Jeg liker også å ha i et par dråper sitronsaft for mer smak, men dette er ikke høyest nødvendig. 
     

    Fremgangsmåte:

    TIPS. Fjern gjerne stilkene som ligger i midten fra hvitløksfeddene. (Bilde under)
    Dette kan du gjøre hver gang du vil bruke hvitløk i maten, men er redd for å få hvitløksånde! 

    Finhakk hvitløksfedd. Bland alt sammen i en liten bolle/skål. Sett i kjøleskapet i 30-45minutter. Den smaker best om den står over natten i kjøleskapet. 
    Hvis du liker majonessmaken godt, kan du godt smake deg frem ved å tilsette 1/4 pose til med majones! Ellers kan du smake deg frem med mer salt!

    PS. Under på et  av bildene kan du se hva jeg en gang serverte det med. Jeg hadde toppet aioli-skålen med hakket persille!





     

     

  • Publisert: 29.06.2017, 01:09
  • Kategori: Tilbehør
  • 0 kommentarer
  • Brasiliansk Ris

  • Publisert: 29.06.2017, 00:52
  • Kategori: Tilbehør
  • Denne oppskriften lagde jeg for første gang for noen måneder tilbake, etter å ha smakt den fra min brasilianske veninne Viviane, som også jobber som kokk! Ikke rart risen ble en million ganger bedre!
     

    Ingredienser:

    6dl ris
    Halv middels stor kjele med vann
    1/4 løk
    2 hvitløksfedd
    1 1/2ss aromat
    1ts (toppet) salt
    2 gulrøtter, raspet
    2 laurbærblader
    Olje til steking

     

    Fremgangsmåte:

    Kok opp vannet i den middels store kjelen. 
    Finhakk løk og hvitløk. Rasp gulrøttene. Fres løk, hvitløk og gulrøtter på høy varme i god mengde olje til det blir gyllent og mykt i en annen middels stor kjele.
    Ha i den ukokte risen og bland sammen med krydder. Ha i laurbærblader. Fres til alt begynner å sette seg litt fast. 
    Hell så over det kokende vannet fra den andre kjelen og kok opp underveis. Rør litt så all risen rundt om i kjelen ligger under vann. Ha lokk over og skru ned varmen på lav varme. La det stå i ca 15-20minutter. Bland godt og server! 

     

  • Publisert: 29.06.2017, 00:52
  • Kategori: Tilbehør
  • 0 kommentarer
  • Vietnamesisk marinerte svinekoteletter

  • Publisert: 29.06.2017, 00:35
  • Kategori: Koteletter
  • Dette er en oppskrift jeg også har fått av min kjære mor. Denne retten pleide min mor å servere da jeg bodde hos henne og ville ha en mer "norsk" middag.
    Hun kokte faste poteter, brokkoli og lagde bernaisesaus til dette. Enkelt og godt!
    Her er den typiske "norsk-krydret" koteletten blitt erstattet med en mer asiatisk marinade for å gi retten en litt mer spennende vri. Mariner gjerne dagen/natten før for at smaken virkelig skal trekke inn. 

    Oppskriften er til 2 koteletter. 

    Ingredienser:

    2 koteletter
    1ss sukker
    1/2ts umami krydder
    1/2ts salt
    6-7 hvitløksfedd
    litt pepper
    Smør/Margarin til steking

    Fremgangsmåte: 

    Vask kotelettene med litt salt og tørk dem så tørr. Skrell hvitløksfeddene og skvis dem flat med feks. siden på en kniv til de begynner å revne litt.
    Bland alle ingrediensene i en skål/dyp tallerken. Gni marinaden godt inn i kotelettene en etter en og la det ligge i skålen og godte seg minst 3timer eller over natten i kjøleskapet. 

    Ha en god klatt med smør i stekepannen. Vent til smørboblene har lagt seg stille og legg på kotelettene med hvitløkene oppå/rundt.
    Stek på høy varme i ca 2-3minutter på hver side. Ta pannen vekk fra platen og sett lokk over. La kotelettene ligge under lokk i ca 6minutter for å bli gjennomstekt. 

    TIPS. Hell stekeskyen oppi bernaisesausen for ekstra god smak! 

    BILDE KOMMER!
     

  • Publisert: 29.06.2017, 00:35
  • Kategori: Koteletter
  • 0 kommentarer
  • Vietnamesiske Vårruller (Mammas oppskrift)

  • Publisert: 29.06.2017, 00:16
  • Kategori: Asiatisk
  • Denne oppskriften gir ca 20-30 vårruller. Jeg bruker som oftest de mellomstore 50pk vårrullpapirene som fåes kjøpt på Global Food. 

    Ingredienser:

    1pk vårrullpapir 
    2 kyllingkjøttdeig 
    2-3 store gulrøtter
    1 løk
    2 egg
    1/2-1pk glassnudler
    2ss Umami Krydder
    1ts salt
    PS. En håndfull tørket kinesisk svartsopp om du får tak i det. (dried black fungus)

    Fremgangsmåte:

    Skrell gulrøttene og riv dem på et rivjern på den siden som gir mellomstore strimler. Ha det så i en bolle og klem ut all gulrotsaften og tørk over med kjøkkenpapir eller la det stå i en sil og bli tørt. Skjær løken i fine strimler eller hakk den i store fine biter. 
    Har du fått tak i tørket kinesisk svartsopp kan du bløtlegge det i noen minutte så det mykner, så skjære de opp i strimler om de ikke er det fra før.
    Ha kjøttdeigen i en bolle og ha i alle grønnsaker og krydder. Bland godt. Ha så i eggene 1 om gangen. Blir det for bløtt holder det med kun 1 egg. Bland godt. 

    TIPS. Hvis du lurer på om du har krydret godt nok eller om smaken er som vil, kan du ta en full teskje med kjøttdeigmassen på et lite fat og kjøre det i microen i ca 15-20sekunder til det er "gjennomstekt". Så kan du smake deg frem til den kjøttsmaken du blir fornøyd med. 

    Når alt er ferdig og blandet kan du begynne å rulle vårrullene. Papiret skal ligge med en av spissene mot deg selv. Du plasserer så enkelt og greit ca 1 full-toppet spiseskje kjøtt i midten av papiret. Bretter spissen som er nærmest deg over kjøttet, bruker fingrene og trykker det litt stramt inn mens du bretter så det blir en stram og fin form. Så bretter du begge sidene inn beint med spissene mot midten. Pensle den siste spissen på toppen med litt egg og rull vårrullen stramt videre slik en vårrull skal se ut. 

    Du kan enten frityrsteke vårrulene eller steke dem i ovnen. Jeg vil anbefale å frityrsteke dem i olje for best resultat og smak. 
    Hvis du frityrsteker dem, skal de ligge og godte seg i den forvarmet oljen til de begynner å flyte. Da er de ferdig og klar.
    Legg dem gjerne over på rist med kjøkkenpapir under så oljen ikke drypper overalt. 
    Skal du steke dem i ovnen kan du ha ovnen på ca 180-200grader og steke dem til de er gyllen og sprø på toppen. Ca.20-30minutter. 

    BILDE KOMMER.

  • Publisert: 29.06.2017, 00:16
  • Kategori: Asiatisk
  • 0 kommentarer
  • Vietnamesisk stekt ris (Mammas oppskrift)

  • Publisert: 28.06.2017, 23:48
  • Kategori: Asiatisk
  • Dette er en meget enkel og supergod rett som kan både nytes alene, eller med tilbehør som vårruller osv. Oppskriften har jeg lært av min mor, og nå kan du også lære den! 

    OBS. I denne oppskriften er det brukt et asiatisk krydder som heter Umami Seasoning (bilde under) og fås kjøpt på de lokale Global Food og andre utenlandske butikkene for ca 50kr (1kg pose). De asiatiske pølsene fåes også kjøpt på noen av disse butikkene og kalles Chinese Sausage, men er litt mer sjeldent. Man kan derfor bruke kun bogskinke. 

    Oppskriften er til 4-6 personer. 

    Ingredienser:

    6 egg
    1/2 pose tint amerikansk grønnsaksblanding
    1 boks bogskinke
    4 små asiatiske pølser, Lap Xuong
    (kan bruke både skinke & pølser, eller en av delene)
    4 fedd hvitløk
    Kokt ris som ikke er for bløt, mengde etter eget ønske
    2ts Umami Krydder
    2 klyper sukker
    1 klype salt
    1-2ss soyasaus
    Pepper
    Olje

    PS. På bildene under har jeg kun brukt asiatisk pølse og krysset bogskinken, men fremgangsmåten er beskrevet inkludert.  

     

    Fremgangsmåte:

    Visp sammen 4 egg i en skål. Halver mengden ut i stekepannen og stek eggene i supertynne skiver i to omganger i litt olje. Legg så eggeskivene oppå hverandre og skjær i tynne firkantede flak. 
    Stek de asiatiske pølsene hel på en panne uten olje, men i en skvett vann. pølsene vil utvide seg og bli bedre da. Skjær så pølsene i små terninger og stek dem enda en gang. Skjær bogskinken i små terninger og stek dem til de får en fin gyllen skorpe. 

    Finhakk hvitløken og fres det i en god mengde olje til det begynner å bli gyllent. Legg det over på et lite fat. 
    Ha den ferdigkokte risen i stekepannen der oljen fra hvitløken fortsatt er. Bland risen godt og ha i krydder og sojasaus. Stek risen mens du blander videre. 
    ha oppi den stekte hvitløken igjen og bland.

    Visp de 2 gjenstående eggene i en liten skål. Hell røren over risen og bland kjappt så egget ikke klumper seg og risen holder seg skilt og løst. 
    Om risen ikke er løs nok kan man tilsette enda 1 vispet egg. Stek til risen begynner å tørke litt ut. Smak til med mer krydder og soyasaus om nødvendig.
    Ha i den tinte amerikanske blandingen. Bland godt. Ha i pølsene og bogskinken. Bland godt. Ha i eggeflakene. Bland videre i noen få minutter.

    Server med agurk og tomatskiver eller salat med sojasaus på siden! 
     









  • Publisert: 28.06.2017, 23:48
  • Kategori: Asiatisk
  • 0 kommentarer