hits

Tykke saftige burgere m/ krydret potetbåter

  • Publisert: 20.10.2016, 09:40
  • Kategori: Kjøttdeig
  • Jeg og min samboer liker å stå på kjøkkenet sammen og lage middag iblant når vi får tid, og i går var jeg så heldig å få litt hjelp med stekingen av burgerkjøttet! Endte med et meget saftig og godt måltid med to fornøyde sjeler! Oppskriften under er beregnet for 2-4 personer avhengig av tykkelse og størrelse på burgerkjøttet som lages.

    Ingredienser:

    400g kjøttdeig av storfe
    3-5 krm salt&pepper (kvern)
    1/3ts cayennepepper
    1/3ts chillipulver
    1/3ts hvitløkspulver
    1/4 løk, finhakket
    1 egg


    5-6 poteter m/skall
    2-3ss olje
    Valgfritt krydder

     

    Fremgangsmåte:

    Finhakk løken. Ha kjøttdeigen i en bolle og tilsett alle krydre, løk og egget. Kjør lett i en foodprocessor om du har det, ellers bruk hender eller en potetmoser for å få knadd alt godt sammen. Pass på å ikke presse og kna altfor mye da dette kan gjøre kjøttet altfor kompakt og vil ende opp tørr og hard enn tykk og saftig. Form til 2-4 baller og trykk dem til passe flate. Husk at kjøttet minsker ved steking. Stek på middels høy varme i ca 8min på hver side avhengig av tykkelse. Meg og min samboer laget 2 ganske tykke burgere.

    Tips. Om du har lyst kan du også ha i noen tynne løkskiver i ved siden av burgerene ved steking og få deilig frisk sprøstekt løk som tilbehør. Har du cheddarost kan du også legge det over burgerkjøttet ca 1-2min før det er ferdig.

    Del potetene i båter og ha dem oppi en brødpose/matpose. Hell oppi ca 2ss olje. Rist det sammen i posen så oljen fordeles over alle potetbåtene. Krydre oppi posen med gode mengder krydder. Jeg brukte havsalt, sort pepper, cayennepepper, paprikapulver, hvitløkspulver, dill og basilikum. Rist posen godt igjen før du heller det utover i en ildfast form. Stek i forvarmet ovn på 225grader i 30-40min.

    PS. Salat og valgfritt tilbehør. Vi brukte strimlet isbergsalat, tomatskiver, syltede agurker og eget sprøstekt løk. Til dressing hadde jeg sterk kebabdressing, søtsennep og serverte bernaisesaus til potetene ved siden av. Min samboer tror jeg hadde ketchup eller kebabdressing og en mer grov type sennep.

  • Publisert: 20.10.2016, 09:40
  • Kategori: Kjøttdeig
  • 0 kommentarer
  • Kremet kylling m/ bacon & friske urter

  • Publisert: 19.10.2016, 15:38
  • Kategori: Kylling
  • Dette er en enkel kyllingrett inspirert av boken Lavkarbo Husmannskost til Anna Hallén. En saftig og god kyllingrett som lages på 1-2-3!
    Oppskriften er til 3-4 personer.

    Ingredienser:

    4 kyllingfileter
    8 sjampinjonger
    1 pakke bacon
    5 dl. kremfløte
    2 ss. fersk hakket timian
    2 ss. fersk hakket persille
    salt
    pepper

    Fremgangsmåte:

    Forvarm ovnen på 225grader.
    Skjær opp sjampinjong i skiver og bacon i små biter, og stek dette sammen i en stekepanne til det er gyllent. Hell det over i en kjele og ha i fløten og la det putre i noen minutter. Tilsett frisk timian og persille og smak til med salt og pepper. 
    Legg kyllingfiletene på en ildfast for ukrydret, og hell blandingen over. Stek i midterste rille i forvarmet ovn på 225grader i ca 20min.

    Tips. Jeg serverte dette med hjemmelaget urtesmør i bakte søtpoteter og frisk salat. 





     

  • Publisert: 19.10.2016, 15:38
  • Kategori: Kylling
  • 0 kommentarer
  • Sjokoladestenger

  • Publisert: 19.10.2016, 15:17
  • Kategori: Kake
  • Ingredienser:

    200 g sukker
    200 g smør
    1 egg
    300 g hvetemel
    2 ts bakepulver
    2 ss kakao
    4 ts vaniljesukker

    Framgangsmåte:

    Smør og sukker røres hvitt. Tilsett egg og deretter alt det tørre. Kna alt sammen til en fin deig og trill den til lange fingertykke pølser. 
    Del pølsen i 2-4 mindre pølser og legg dem på et smurt steikebrett eller med bakepapir på. Trykk pølsene ned til flate stenger og pensle over med egg.
    Pynt med perlesukker/hakkede mandler. 

    Stek på midterste rille i forvarmet ovn på 200 ºC til de får en fin lysebrun farge. Skjæres opp når de fortsatt er myke og varme. Avkjøles på rist.
    Stengene vil bli mer fast i konsistensen etterhvert som dem blir avkjølt.



    Ps. Oppskrift på Oboykaker på bildet over kan du finne HER eller under kategorien Kake.

  • Publisert: 19.10.2016, 15:17
  • Kategori: Kake
  • 0 kommentarer
  • Oboykaker med sjokoladebiter

  • Publisert: 19.10.2016, 13:16
  • Kategori: Kjeks
  • Ingredienser:

    2 eggehviter
    1 dl melis
    1 ts vaniljesukker
    2 dl Oboy sjokolademelkpulver
    1,5 dl hvetemel
    50 g melkesjokolade

    Fremgangmåte:

    Visp eggehvitene sammen med melisen i ca. 1 minutt. Rør i vaniljesukker og Oboypulveren. Rør deretter i hvetemelet. Det skal bli en tykk og kompakt deig.
    Hakk melkesjokoladen og bland inn i deigen til slutt.
    Form deigen til 12 kuler som settes utover en bakepapirdekket stekeplate. Trykk kakene litt flatere med fingrene (de flyter ikke noe særlig utover under stekingen). Stek kakene ved forvarmet ovn på 175grader i 10-12 minutter. Kakene skal fortsatt være helt myke når de tas ut av ovnen (se tips).

    Avkjøl kakene en stund på platen før de flyttes over på rist.
     

    Tips. Det er viktig å ikke oversteke disse småkakene. Noe av poenget er at de skal være myke og litt seige i konsistensen. Kakene virker bløte når de er varme, men blir fastere i konsistensen ved avkjøling. Oboykakene smaker perfekt mens de fortsatt er lunkne sammen med et stort glass melk.











    PS. Oppskrift på Sjokoladestengene på bildet over finner du under kategorien Kake, eller HER.

  • Publisert: 19.10.2016, 13:16
  • Kategori: Kjeks
  • 0 kommentarer
  • Fiskepudding med hvit saus

  • Publisert: 19.10.2016, 13:03
  • Kategori: Fisk
  • Oppskriften er til ca 2-3 personer:

    1pk fiskepudding (400g)
    4-5 poteter (selvberegnet mengde)
    3-4 gulrøtter raspet grovt

    Hvit saus
    2 1/2 ss hvetemel
    5dl melk
    2ss margarin
    1/2 ts salt
    1/4 ts muskat
     

    Fremgangsmåte: 

    Visp sammen melet og litt av melken i en tykkbunnet kjele. Hell i resten av melken og tilsett margarinen. Rør godt mens sausen koker opp. Kok på svak varme i ca 5min. Ha i salt og muskat.

    Skjær fiskepuddingen i små terninger og varm den i sausen i noen minutter. Skrell potetene og kok dem i ca 15min. Skrell gulrøttene og rasp dem grovt.
    Server varmt med raspet gulrøtter på siden.

  • Publisert: 19.10.2016, 13:03
  • Kategori: Fisk
  • 0 kommentarer
  • Gulrotkake m/ ostekrem

  • Publisert: 19.10.2016, 12:51
  • Kategori: Kake
  • Ingredienser:

    Kake
    2-3 gulrøtter
    (ca 4dl ferdig revet)
    2 egg
    1 1/2 dl sukker
    4ss smeltet smør
    1dl melk
    3dl hvetemel
    1 1/2 ts bakepulver
    1 1/2 ts kanel

    Ostekrem
    125g kremost naturell (Snøfrisk)
    60g smør, romtemperert 
    4dl melis
    2ts vaniljesukker
    PS. Legg litt av revet gulrøtter til siden til å pynte med om ønskelig. 

     

    Fremgangsmåte:

    Forvarm ovnen på 175grader.
    Riv gulrøtter på det grove på råkostjernet. 
    Pisk stiv eggedosis av egg og sukker. Eggedosisen er stiv nok når du kan skrive "Ole" med eggedosis som renner ned fra vispene, slik at O´en står igjen når
    e-en er ferdigskrevet. Tilsett smør og melk uten å røre. Sikt på hvetemel, bakepulver og kanel. Bruk en slikkepott og bland alt lett til en klumpfri røre. Rør deretter forsiktig inn revne gulrøtter til slutt. 
    Hell røren i en smurt og eventuelt sprayet rund form, 22-24cm. Stek kaken i forvarmet ovn på 175grader på nederste rille i ca 40min.
    La formen stå noen minutter før du hvelver kaken på en rist, og avkjøl. 

    Ha melis, vaniljesukker og smør sammen i en bolle og visp sammen. Ha deretter kremosten oppi og visp videre til du har fått en glatt, fin og fyldig ostekrem. Smør kremen over den avkjølte kaken og dryss litt revet gulrøtter over igjen. 
     

  • Publisert: 19.10.2016, 12:51
  • Kategori: Kake
  • 0 kommentarer
  • Kjøttdeig Gulasj

  • Publisert: 19.10.2016, 12:25
  • Kategori: Supper & Gryteretter
  • Denne gryteretten lagde jeg senest i går. Det er en type "suppe" gryterett som kan minnes om den Ungarske retten Gulasj. Vanligvis ville jeg brukt oksekjøtt, men tiden var knapp, og jeg gjorde derfor en liten enklere vri og brukte kjøttdeig av storfe. 

    Dette trenger du til 3-4 personer:

    500g poteter / 4-5 store poteter
    300g gulrøtter / 5 gulrøtter
    400g hakkede tomater
    1-2 paprika
    1 løk
    400g kjøttdeig av storfe
    8dl vann + 1 hønsebuljong
    2ts karve
    (3-4ts spisskummen om du ikke har karve)
    1-2 laurbærblader
    1ss paprikapulver
    1/4 purreløk (kan sløyfes)
    Maldonsalt (saltflak)
    Pepper
    Olje

    Fremgangsmåte:

    Kok opp 8dl vann med hønsebuljongen. 
    Skrell løken, gulrøttene og potetene. Fjern kjernen på paprikaen. Hakk løken, skjær gulrøttene i passelige tykke skiver og resten av grønnsakene i terninger.
    Ha kjøttdeig og løk i en kjele med litt olje og stek det i 2-3min før du legger resten av grønnsakene oppi og steker videre i 5min. 
    Tilsett deretter buljongvannet, de hakkede tomatene, karve, laurbærblader, paprikapulver, litt pepper og 2-3 klyper maldonsalt. 
    Rør alt godt sammen og la det koke på middels varme i 20-30 min til grønnsakene er myke, nesten litt mør. Smak til med salt og pepper.

    Om du har valgt å ha med purreløk kan du hakke denne opp i små biter når gryten koker. Ha den hakkede purreløken i en liten skål og strø litt over på toppen av gryten før servering og la resten stå på bordet til egen forsyning. Du kan også ha den oppi gryten de 5-10min før servering om du liker det. 

    Tips. Server gjerne med en klatt rømme oppå. Jeg serverte dette med flatbrød og nystekte minibaguetter med smør og litt valgfritt krydder.
    (basilikum, hvitløkspulver, persille, sort pepper og tomatpulver) 




     

  • Publisert: 19.10.2016, 12:25
  • Kategori: Supper & Gryteretter
  • 0 kommentarer
  • Søtpotetpure

  • Publisert: 12.10.2016, 17:20
  • Kategori: Tilbehør
  • Denne her slår aldri feil til biff eller andre kjøttretter. Den har lenge vært en favoritt blant alle jeg har servert den til. Både enkel og rask å lage med noen få småknep og tips. Søtpotetpure minnes veldig om kålrabistappe da det nesten lages på samme måte, men har en litt søtere smak pga søtpoteten.

    Dette trenger du til 2-3 personer

    4 store søtpoteter i ca samme str
    1/2-1dl kremfløte (avhengig av str på potetene)
    ca 1-2ss mykt smør (avhengig av str på potetene)
    salt
    pepper

    Tips & Knep: 
    For å få en myk og fin søtpotet raskt uten å koke den timesvis kan du så enkelt som å finne frem en gaffel og stikke hull jevnt over hele søtpoteten. Etter å ha gjort dette på alle potetene som skal tas i bruk, legger du dem på langs ved siden av hverandre på et fat og legger det i microen. La de varmes opp i microen på normal varme i ca 8min før du tar de ut og snur de. Så skal de inn igjen i 8min til. Tiden kommer an på hvor stor søtpoteten er, men man merker når den er myk nok. 


    Fremgangsmåte: 

    Bruker du min metode på å koke søtpotetene kan du skjære dem i to når de er tatt ut av microen og fått kjølt seg litt ned. Bruk en spiseskje og grav ut alt innholdet i en bolle og mos det litt mer med en potetmoser eller gaffel om du ikke har en moser. Hell så i fløten og tilsett deretter smøret og rør godt til du har fått en fin pure/stappe. Ta gjerne litt og litt i om gangen så du ikke plutselig har en pure som er helt løs suppeaktig. Smak til med salt og pepper. 


    Servert med oksestek, gulrøtter og rødvinssaus. Nye bilder kommer etterhvert.

     

  • Publisert: 12.10.2016, 17:20
  • Kategori: Tilbehør
  • 0 kommentarer
  • Plommepai

  • Publisert: 12.10.2016, 14:33
  • Kategori: Pai
  • Plommesesongen er snart over, men om du har noen plommer kan du alltids lage denne enkle paien som jeg pleier å lage med plommene fra min mors hage. Serverer paien med deilig Piano vaniljesaus. Pisket krem er også et alternativ.

    Dette bruker jeg for en normal paiform: 

    Bunn
    100g vanilje kesam
    60g myk margarin
    2,5dl hvetemel
    1dl melis

    Fyll
    1-1/2L plommer u stein delt i 2 (m/u skall)
    2 egg
    2dl matfløte 
    1,5dl sukker
    2ts vaniljesukker

    Fremgangsmåte: 
    Smuldre opp margarin med mel og bland deretter i melis og kesam. Kna alt sammen til en fin og smidig deig. Kjevle deigen som en rund pizza og kle den over en paiform. Bruk en gaffel og prikk deigen før du legger den inn i en forvarmet ovn på 200grader og forsteker den i ca 10min. Ta den ut og avkjøl. 

    Legg plommene tett i tett ved siden av hverandre over hele paibunnen og dryss litt sukker over. Pisk deretter sammen resten av ingrediensene og hell det over plommene. Legg paien inn i ovnen igjen og stek den ferdig på 180grader i ca 45min.

     


     
     
     

     

     

  • Publisert: 12.10.2016, 14:33
  • Kategori: Pai
  • 0 kommentarer
  • Pestofylt kylling surret i bacon med epler og løk

  • Publisert: 12.10.2016, 13:59
  • Kategori: Kylling
  • Lagde dette kjapt til middag senest i går. Min samboer lagde eplekake i helgen og det var et par epler til over som jeg tenkte kunne tas i bruk. Jeg har derfor ikke pinjekjerner på bildene under da dette var en kjapp middagstanke på stedet.

    Dette bruker jeg for 2-3 personer:

    Kylling lårfileter 600g/ 2-4 Kyllingfileter
    1pk bacon 
    2 røde eple, i båter
    1 løk (best med rødløk), i båter 
    1/2 boks pesto
    2ss Pinjekjerner (kan sløyfes)
    Balsamico vineddik (kan sløyfes)
    Salt
    Pepper
    Timian (helst frisk) 
    Smør og olje til steking 
    (jeg bruker margarin & kokosolje)

    Fremgangsmåte:
    Del kyllingfiletene på midten og fyll med pesto. Bruker du lårfileter legger du bare to fileter oppå hverandre med pesto imellom da de er mindre i størrelse. Surr 1-2 skiver bacon rundt det fylte kyllingfiletet og stikk gjerne en tannstikker på hver ende av baconet. 
    Stek kyllingene på middels varme i olje til baconet er gyllent på alle sider. Legg kyllingbitene på en smurt/sprayet ildfast form. 
    Fres løken i ca 1/2-1ts margarin til den er blank og delvis myk. Ha i eplebåtene etter et par minutter og la det surre litt sammen med løken. 
    Legg så løken og eplene oppi den ildfaste formen med kyllingene.
    Dryss pinjekjerner over om du bruker det. Kvern over litt salt og pepper og avslutt med litt fersk eller tørket timian. 
    Vineddik kan man ha over før servering om man vil.

    Legg den ildfaste formen inn i forbarmet ovn på 200grader i ca 13-15min avhengig av størrelse på kyllingene.

    Ps. Jeg liker best å bruke lårfileter da både meg og samboer liker det best. 


    Serverte dette med ris og hjemmesyltet agurk og kål med litt finhakket chilli.
    Lagde også litt bernaisesaus ved siden av.













     

  • Publisert: 12.10.2016, 13:59
  • Kategori: Kylling
  • 0 kommentarer